fbpx

Naturoplevelser i viborg

Kig forbi GoVisit Viborgs top 10 lister. Her kan du bl.a. finde vores favoritter indenfor de 10 bedste naturoplevelser i Viborg. Se de bedste naturoplevelser her

DE BEDSTE NATUROPLEVELSER I Viborg

Viborg byder på et væld af skønne naturoplevelser!
Find inspiration til din næste naturoplevelse i Viborg blandt vores Top 10 naturfavoritter.

1. Dollerup Bakker

Dollerup Bakker er et stort naturområde ved Dollerup, syd for Viborg. Dollerup Bakker ligger ved Hald Sø, en af Danmarks største og dybeste søer. Området er ideelt til gode vandre- og cykelture, da der er store højdeforskelle i området. Der er masser af ruter du kan begive dig ud på, om du så end er en garvet vandrer eller har børnene med på tur, da mange af ruterne kan gennemføres på 1-2 timer.

Efter en tur rundt i Dollerup Bakker kan du med god samvittighed lægge vejen forbi Ishuset Dollerup Bakker, hvor du kan nyde en is og den smukke udsigt, der tager pusten fra dig.

2. Hald Ruin

Lad dit besøg af Dollerup Bakker falde sammen med en tur forbi Hald Ruin! Det er et af egnens mest berømte udflugtsmål, og du kan beundre den flotte udsigt over Hald Sø fra tårnet i ruinen. Hald Ruin, der også er kendt som Bispens eller Jørgen Friis’ Hald, er en borgruin på en lille halvø i Hald Sø. Borgen er genopført af resterne af det middelalderlige “Tredie Hald”, og blev oprindeligt bygget i forbindelse med urolighederne omkring den lutherske reformation i Danmark.

Hald Ruin er et af dansk historie og kulturs varetegn, og sammenlagt med området smukke natur er det en oplevelse du ikke vil gå glip af.

3. De Fem Hald'er

Hele området omkring Hald Sø er i sig sig et besøg værd, da du her finder De fem Hald’er – nogle af Danmarks mest spændende voldsteder med borge, ruiner, belejringsanlæg og herregårde, der tilsammen fortæller om 800 års Danmarkshistorie. Området De Fem Hald’er ligger på vestsiden af Hald Sø, og har i dag Hald Hovedgaard som sit omdrejningspunkt. Området er med til at formidle historien om magtkampe, stridigheder og belejringer men også om dagliglivet mellem konger, adelsmænd og kirkens folk fra middelalderen og frem. De Fem Hald’er består af tre voldsteder og to herregårdspladser, som alle ligger inden for gåafstand.

4. Vedsø

Er du til fredfyldte naturomgivelser, er Vedsø det helt rette sted for dig! Her er der mulighed for gode gåture ad stierne rundt om søen, hvor du går langs stejle skrænter med god udsigt til både søen, hede og skov. Får går rundt og græsser, og om foråret kan du opleve et rigt fuglekor langs Vedsø. En afmærket sti på 1,8 km fører rundt langs skrænterne og bredden af søen, og de første 400 m er egnet for kørestolsbrugere og dårligt gående.

Skovstien fra parkeringspladsen fører ned til søen, en tur på knap 500 m. Her har du mulighed for at bade i søen, hvis vand er klassificeret som udmærket. Der kan til tider være begrænsede bademuligheder grundet sivbevoksning ved søbredden og stor algevækst i vandet. Tager du dit fiskegrej og fisketegn med dig, har du også mulighed for at fiske fra bredden af Viborg Kommunes arealer, hvor du kan fange både aborre, gedde, sandart, ål knude og ørred.

5. Borgvold

Borgvold, en park mellem Nørresø og Søndersø i Viborg, er et af byens ældste og smukkeste anlæg. Parken på ca. 4,5 ha. er et gammelt voldsted, der siges at være resterne af kongsborgen som Erik Menved opførte i 1313. På en tur gennem Borgvold vil du se et væld af forskellige træer, buske, stauder og sommerplanter, mens du går rundt ad slyngede stier og krydser broer over små kanaler. Parken kan nydes året rundt; om sommeren er kiosken åben, og her kan du nyde godt af dens brede udvalg, såvel som leje kanoer og vandcykler, og om vinteren er parken hjemsted for byens skøjtebane.

På toppen af den 11 meter høje borgbanke kan du desuden se en mindesten for Erik Ejegod, og rundt i parken finder du skulpturer såsom “Siddende pige” og Liggende pige” skabt af Gerhard Henning samt “Vandpigen” skabt af Ludwig von Schwanthaler.

6. Sønæs

Sønæs, også stavet sØnæs, er et vandlandskab beliggende i Viborg. sØnæs er indrettet som en bypark med masser af faciliteter for publikum, og er et fremsynet klimaprojekt, hvor miljø, vandrensning, klimasikring og naturhensyn er i fokus.

I byparken findes blandt andet en rensedam for separat regnvand, med et fast volumen 12.500 m³ og et variabelt volumen 36.000 m³.

sØnæs er en spændende oplevelse for både børn og voksne, og nogle af faciliteterne er blandt andet:

 • Parkeringsplads med infoportal
 • 725 m lang gangsti
 • “hændelsespinde”
 • Søpavillon
 • Soltrappe og strand
 • Anløbsbro til båden “Margrethe I”

7. Viborg Søerne

Viborg Søerne består af søerne Nørresø og Søndersø. Søerne ligger i et naturskønt område, hvor der er mulighed for enten at fiske i søerne, sejle eller gå/cykle nogle gode ture rundt om.

Der er 5,6 km rundt om Søndersø og 5,7 km rundt om Nørresø, og på tur rundt om søerne kan du opleve historier om stedet. Der er nemlig opsat store skilte på ruten, der fortæller historien om dér hvor du står – på den måde kan du få bedre indsigt i livet som det var dengang og lære om områdets natur.

8. Ulbjerg Klint

Ulbjerg Klint er en naturperle lige ved Limfjorden! Den 30 m høje klint udgør den centrale del af et 200 ha stort fredet område, præget af et typisk Limfjordslandskab med lerede kystskrænter, strandenge og lyngbakker, kronet af gravhøje. Området er ideelt til gode gåture, badning fra stranden, eller en tur rundt på MTB – der er nemlig masser af gode MTB-spor i området.

Områdets kæmpehøje gav engang gode betingelser for oldtidens mennesker, og der blev i en senere periode gravet efter mergel i søen i området. Maj måned er oplagt til at besøge Ulbjerg Klint, da hele området her farves lilla af kobjælder i tusindvis, der blomster på klinten.

9. Viborg Naturpark

Viborg Naturpark er ikke en park i den traditionelle forstand, derimod er det et stort område, der ligger som en grøn ring rundt om Viborg by. Naturparken består af flere mindre, kommunale og statslige naturarealer spredt om byen. I tur i Naturparken er en oplagt måde at lære byen bedre at kende, samtidig med at du oplever Viborgs smukke natur.  

Nogle af de naturområder der udgør Viborg Naturpark er:

 • Asmild
 • Klostermarken
 • Undalslund
 • Skrikes Plantage
 • Nørreåen
 • Viborg Søerne
 • Granada
 • Nørremølle Enge

10. Kongenshus Mindepark

I Kongenshus Mindepark finder du et af Danmarks smukkeste naturområder, både i perioder hvor lyngen vokser såvel som resten af året. Kongenshus Mindepark, der ligger 25 km sydvest for Viborg, blev stiftet i 1942 af institutionen ”Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere”, for at hædre hedebøndernes hårde arbejde. Den 1200 hektar store hede blev fredet og i hæder for befolkningen, der dyrkede heden, blev 39 store sten rejst i Mindedalen, en ca. 1 km lang slugt.

Besøger du Kongenshus Mindepark, har du mulighed for at begive dig ud på Kalk Kaminoen, en ca. 30 km lang vandrerute mellem Stoholm og Skelhøje. Ruten fører dig gennem det smukke landskab, hvor du kan nyde lyngen og de mange får, der er med til at passe heden. I perioder hvor fårebestanden er på sit højeste kan du opleve helt op til 2500 får, der går rundt på heden.

For et bedre overblik over heden, og dens smukke natur, kan du bevæge dig op i det seks meter høje udkigstårn, der sikrer dig den skønneste udsigt. Du har endda mulighed for at overnatte i Kongehus Mindepark, da der er opsat shelters. Foretrækker du at overnatte i mere komfortable omgivelser, er det muligt på Kongenshus Kro.

Find vej

Start dit
Eventyr i dag

© 2019 GoVisit ApS – mail: jesper@govisit.dk – tlf: 60 52 30 10

Betingelser

Tilmelding til mailliste:
Ved at tilmelde dig, accepterer du at GoVisit må sende dig mails. Du kan til enhver tid afmelde dig fra listen via en af de modtagne mails.